Kristalhelder water kabbelt z’n weg uit de bronvijvers in het Springendal, een idylle, zo lieflijk is het landschap hier. Hoe anders is het gehuchtje Hesingen, want nauwelijks over de grens en je merkt het meteen: dit is Duitsland. Kortom, een wandeling tussen unieke natuur en eigen cultuur.
Meerbekke
Met cultuur begint de route, de intieme architectuur van de 18e-eeuwse voormalige boerderij Meerbekke 1 – het verweerde dak, zo diep doorzakkend, dat het de roedenvensters en hun luiken beschut; het is romantiek ten top, versterkt door de ligging tussen majestueuze bomen. En typisch Twents, met die eikenhouten topgevel. Het loont de moeite bij knooppunt D21 even linksaf te slaan voor het mooiste zicht op de boerderij.
Springendal
Gaan we de zeldzame beekprik zien? Hij ziet er niet uit als moeders mooiste, alsof z’n snuit door de snijmachine is geweest. De zeldzame vis verbergt zich als blinde larf in de bodem van beken en overleeft alleen als het water brandschoon is, en dat is in het Springendal het geval. Helder, schoon water ontspringt op de hellingen van de stuwwal, ooit door schuivend landijs hier neergelegd.
Bronvijvers
In dit parkachtige landschap liet de Enschedese textielfabrikant Jannink, indertijd eigenaar van landgoed Springendal, drie bronvijvers 2 aanleggen. Daar, in de bodem kwelt het zuivere water op, vult de vijver en via een overstort kabbelt het water verder. Met hun rododendrons rondom geven vijvers de sporen weer van het Engelse parklandschap dat Jannink nastreefde.
Dal van de Mosbeek
Dat je in een omgeving bent die gevormd is in de ijstijden is goed te zien, als je uitkijkt over het dal van de Mosbeek 3. In de voorlaatste ijstijd, rond 150.000 jaar geleden schoven de gletsjertongen van het landijs de ondergrond in heuvels bij elkaar. In de duizenden jaren daarna wist stromend water het reliëf te verflauwen, maar hoogteverschillen zijn gebleven; in combinatie met de kleinschaligheid van akkers, weilanden en houtwallen is hier een groots landschap ontstaan.
Hesingen
Bovenop de stuwwal, op tachtig meter hoogte, ligt het Duitse buurtschap Hesingen 4. Bijzonder, vrijwel ongemerkt ga je de grens over, maar middenin in Hesingen ben je onmiskenbaar in Duitsland. Het is de taal, maar het is ook het aanzicht van de boerderijen met hun schone voegen en de gele, Duitse postbus aan de zijkant.
Paardenslenkte
Toch is even later de overgang naar Nederland weer onmerkbaar, de heide van het Naturschutzgebiet vol grafheuvels zet zich voort in de Paardenslenkte 5 – wat een vreemde naam, het zou verband houden met een route waarlangs paarden werden gesmokkeld.
De heide is groots, ligt bovenop de stuwwal, op de flanken ontspringen weer de kleine beekjes en nog een keer wandel je naar het krimpende Twentse land 6 van verhoogde essen, weitjes langs de beek, houtwallen als natuurlijke scheidingen en oude boerenerven.
Tussen 1924 en 2024 bleef de structuur van het landschap herkenbaar. Het grote heideveld, de Paardenslenkte, zie je terug, en ook de weilanden (vaalgroen) en akkers (wit) zijn herkenbaar. Toch is er veel veranderd. Rechtsonder was er heide (roze), dat is nu bos (donkergroen). Het noordoostelijk deel van de Paardenslenkte werd ontgonnen (van roze naar vaalgroen). En in 1924 zie je talloze donkergroene lijntjes rond de weilanden en akkers: houtwallen. Ook nu zijn ze er nog en geven ze het idee van een krimpend landschap, maar zo beschut als het een eeuw geleden was, nee, die idylle is voorbij.
Al die streepjes op de oude kaart, ze geven de hellingen weer en zie hoe de witte akker van de Schabosch Esch op zo’n droge helling ligt en zie hoe de weitjes zich concentreren rond het beekje, dat aan de voet van de helling ontspringt.
Informatie
TWEELUIK Deze route is deel van een tweeluik: westelijk van deze wandeling vind je de wandelroute Tubbergen – wandelen in een krimpend landschap. Samen goed voor een tweedaagse Noordoost-Twente.
START- EN EINDPUNT Parkeerplaats Hezingerveld aan de Hooidijk/Bouwmansweg (Hooidijk 74, 7662 PB Hezingen)
AFSTAND 14 km
HORECA Hesingen, Duitsland: Gasthof-Restaurant ‘Zum Lönsberg’ (ma, di gesloten; wo-vr in de winter vanaf 16.00; za, zo vanaf 11 uur).
Hoeve Springendal, bij knooppunt E01: www.hoevespringendal.nl (dagelijks, tot 17 uur)
ROUTENETWERK Deze route volgt de knooppunten van het routenetwerk Twente. Bij een knooppunt volg je de richtingaanduiding en de kleur van een bepaalde pijl.
RD = rechtdoor; RA = rechtsaf; LA = linksaf; ri = richting
ROUTEBESCHRIJVING
Volg aan de rand van de P (bij het informatiebord ‘Welkom in het Springendal’) de gele pijl.
D21 RA (geel) – E46 LA (rood) – E47 LA (groen) – E68 RA (groen) – E63 RD (groen) – E67 RA (groen) – E65 RD (oranje/blauw) – E64 LA (geel/rood) – D85 RA (rood) – D16 LA (rood) – D55 RA (rood) – E44 LA (wit op paars).
In het dorpje Hesingen bij U11 RA richting U5 (wit op paars) – U5 RD (wit op paars) – U8 RD (blauw) – E40 LA (blauw) – E50 LA (blauw) – D20 RD (blauw) – E01 LA (blauw) – E41 LA (blauw) – E49 RD (wit op paars) – E42 RD (geel) – E88 en direct daarna E43 eindpunt.
GPS Een GPS-bestand kun je binnenhalen op RouteYou/Hesingen. Klik dan linksonder op downloaden. En daarna op GPX (of welk ander bestand je wilt).
PRINT KAART EN ROUTEBESCHRIJVING
1 gedachte over “Wandelen in Springendal en Hesingen”